Novi sajt Društva parazitologa Srbije je 01.01.2013 počeo sa radom!

Parazitologijom se naziva proučavanje životinjskih i biljnih parazita u okviru biologije. Paraziti se mogu naći u svim glavnim životinjskim vrstama i podvrstama a isto tako i u mnogim botaničkim grupama.

Oni se medjusobno razlikuju jednako kao i nosioci tih parazita. U tom smislu parazitologija se proučava zavisno od vrste nosioca, pa prema tome možemo i zaključiti da su parazitolozi zapravo proučavaoci te određene životinjske ili botaničke vrste a ne univerzalni.

Drugi naučnici su zainteresovani za evoluciju određenih vrsta. Odatle parazitologija ima veliki broj grana kao što su: veterinarska, medicinska ili poljoprivredna.

Istorija proučavanja parazite je raspodijeljena između mnogih discipline a one uglavnom pripadaju u zoologiju. Mnoge razvijene vrste parazita su ostale gotovo nepoznate i nerazumljive sve dok se nije pronašao, sredinom 17-tog vijeka, mikroskop.             >> detalnije

 

 

Pionir u polju proučavanja crijevne parazitologije je bio Belgijski biolog P.J. van Beneden, koji je proučio životni ciklus okruglih glista i mnoge druge grupe.